Harcosok klubja

Címkék: mozi szinkron bakik akciófilm

2009.07.30. 17:25

Valahogy kimaradt az életemből egészen tavalyig ez a film. Nagyon kíváncsi voltam már rá, hogy milyen lehet, hiszen Edward Norton és Brad Pitt neve nagyon vonzó volt számomra. A színészi alakításukban nem is csalódtam, de a sztorit elég vontatottnak találtam. Először a barátommal néztem meg, mert neki ez az egyik kedvenc filmje. Most viszont - a blog miatt - egyedül szenvedtem végig. És tudom, hogy ezért meg fogtok kövezni, de tényleg kínszenvedés volt végignézni megint. Számomra egy film akkor jó, ha izgisen kezdődik, jól zárul és a köztes rész annyira fogva tudja tartani a figyelmemet, hogy egyszer csak azt veszem észre, már vége is. Ennek az eleje jó, a vége is tetszett, de a köztes résszel nem voltam kibékülve. Amúgy mindent összevetve a stáb kevés bakit ejtett, a színészek jól alakították a rájuk szabott karaktereket, a történet elég jó, de bennem nem hagyott mély nyomot. No, de elég a szócséplésből, jöjjenek a bakik.

Szeretem az olyan kezdeteket, amik már a végkifejlettre utalnak. Nos itt is erről van szó. 12 épület alappillérét fogja felrobbantani egy bizonyos káosz brigád. A Mesélő közli velünk, hogy mindez összefügg egy Marla Singer nevű csajjal.
Ugrunk az időben, és a Mesélőt a hererákosok között találjuk. Egy magas, testes Bob nevű fickó ölelgeti.

Újra ugrunk az időben a Mesélő munkahelyére, ahol elmeséli nekünk, álmatlanságban szenvedett fél éven át, de a doki nem adott neki semmit, hanem elküldte a hererákosokhoz, hogy nézze meg, mi is a szenvedés.

És voála, újra Bob ölelő karjaiban találjuk a Mesélőt. Azonban az öltöztetők nem ügyeltek arra az apróságra, hogy Bobon és a Mesélőn ugyanolyan felső legyen, mint korábban. Na, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy  Bob mellén való sírástól a Mesélő végre tud aludni. Emiatt csoportfüggő lesz. Minden jól megy addig, amíg Marla Singer meg nem jelenik a hererákosok között. Sőt azután szinte minden csoportterápián találkozik vele, és a jelenlétében nem tud sírni.

Ez így nem mehet tovább, ezért a Mesélő felosztja Marlával maguk között a csoportokat, számot is cserélnek, ha valami gubanc lenne. A Mesélő munkájából kifolyólag sokat utazik repülőgéppel. Egyik üzleti útja során egy érdekes útitársa akad. A fickó neve Tyler Durden. Kicsit beszélgetnek, Tyler megadja a névjegyét a Mesélőnek, majd búcsút vesz tőle. A Mesélő csomagja rezgett, így nem kapja vissza azt a reptéren. De ez volt aznap a legkisebb baja, ugyanis arra ér haza, hogy a lakása felrobbant és minden szénné égett. A hamuban megtalálja Marla számát, de végül mégsem szól bele a telefonba, hanem inkább felhívja Tylert.
Tyler nem veszi fel, így leteszi a kagylót. A telefonkagyló kicsit ferdén áll,
de mikor Tyler visszahívja, akkor már normálisan van odatéve a kagyló.

Tyler és a Mesélő együtt mennek el egy bárba sörözni. Amikor azt tárgyalják a bár előtt, hogy a Mesélő Tylernél tölti az éjszakát, egy sörösüveg van a telefonfülke tetején.
Ha ezt közelebbről látjuk, akkor a sörösüveg közelebb van a széléhez, mint amikor távolról mutatják.
Cserébe a nála alvásért Tyler azt kéri, hogy a Mesélő üsse meg. Verekednek egy jót, majd hazamennek Tylerhez.
Másnap is verekednek és Tyler behúz egyet a Mesélő bal szemébe,
mégis másnap a munkahelyén a jobb szeme alatt van a monokli.

Már egy hónapja, hogy együtt él a két srác. Minden szombat estéjüket bunyóval töltik. Idővel mások is beszállnak a bár előtti bunyózásba. Így, hogy már többen vannak, nem lehet a bár előtt verekedni. Kibérelik hát a bár pincéjét és megalapítják a Harcosok klubját. Már két hónapja, hogy Tylerrel együtt él a Mesélő, amikor telefonon felhívja őt Marla. Marla sokat cseveg neki, mert tele van nyugtatókkal. Túléli a túladagolást, mert másnap reggel megjelenik a lakásukban. Ez úgy történhetett meg, hogy a mellétett kagylót Tyler felvette és elvitte magukhoz Marlát. Tylernek nem kell elmesélnie, hogy mi történt, mert a Mesélő el tudta képzelni, hogy zajlódhattak az események. A képzelgésébe azonban egy kis bibi vegyült.
Amikor Tyler felér Marláék lépcsőjén, eldobja a cigit, de a következő pillanatban mégis a szájában van,
és a szobaajtó előtt újra eldobja a cigit. Tyler azt hitte, hogy a Mesélő is megdugta Marlát. A Mesélő dühös, mert Marla először a csoportjait, majd az otthonát is megszállta. Tyler megígérteti a Mesélővel, hogy nem szól róla, meg a házról senkinek sem. A Mesélő nap mint nap végighallgatja, ahogy Tyler és Marla szexelnek.
Egyik ilyen alkalommal ágyban fekve újságot olvas. Az éjjeli szekrényen is van néhány magazin.
De amikor ráközelít a kamera a felső magazinra, nem az a címe, mint a távoli képen. Másnap hazaküldik a munkahelyéről, és otthon egy telefonhívás várja. Stern nyomozó arról számol be neki, hogy valaki szándékosan házi készítésű dinamittal robbantotta fel a lakását. Tyler és a Mesélő szappant főznek, majd a Mesélő lebukik a főnöke előtt, mert a fénymásolóban benne felejti a klub szabályzatát. A munkahelyén hívja fel Marla, hogy nézzen meg egy csomót a mellében. Amint kijön Marlától, összefut Bobbal.
Ha megnézitek azt a képet, amin Bob és a Mesélő először találkozik, akkor láthatjátok, hogy Bob magasabb, mint a Mesélő.
Itt viszont kábé egyforma magasak. Beszélgetnek pár percet és kiderül, hogy Bob is tagja a Harcosok klubjának. Ekkorra a klub már elég szép létszámot elért. A gyűlésüket a bár tulajdonosa, Lou zavarja meg, aki nem nézi jó szemmel, hogy ingyen vannak a pincéjében.
 Tylert megpofozza, de Tyler nem üt vissza.
A pofonok között a vér meglepő módon el-eltűnik Tyler arcáról.
A pofonosztás után Tyler azt a feladatot adja a tagoknak, hogy verekedjenek össze valakivel az utcán, de veszítsenek. Amikor az egyik fickó slaggal lelocsolja a papot, a kamera nagyon picit remeg. Ez valószínűleg amiatt lehet, hogy a kameraman nevetett közben. A Mesélő megfenyegeti a főnökét, majd összeveri saját magát. Ezzel a viselkedéssel eléri, hogy a főnöke heti fizetést ad neki, és még be sem kell járnia dolgozni.
Amikor még csak beszélgetnek, felváltva mutatják hol a Mesélőt, hol a főnököt.
Figyeljétek meg, ahogy a hőszabályzó színe és a szék és a fűtőtest közötti távolság is változik.

Most, hogy nem kell munkahelyre járnia, a hét minden napján megrendezik a klubot. Tyler újabb feladatokat eszel ki, de most már lezárt borítékban egyesével osztja ki őket. Ezek a borítékok azonban mindig valamilyen romboló-pusztító küldetést tartalmaznak. Hamarosan megalakul a káosz brigád. Bobot is felveszik tagnak. A káosz brigád tettei bekerülnek a híradóba. A Mesélő teljesen kiakad, mert ő a tévéből értesül a káosz brigád létéről. A Mesélő dühében nagyon megveri az egyik tagot. Durden és a Mesélő a kocsiban vitatkoznak. Tyler bevallja, hogy ő robbantotta fel a Mesélő lakását. Karamboloznak, a Mesélőt lefekteti a házban Tyler, majd mire az magához tér, Tyler eltűnik. A Mesélő elüldözi a házból Marlát, közben meghozzák a fiúk a halott Bobot.
A férfi holttestén eléggé látszik, hogy mű.
Ha a hasát figyelitek, akkor meg az látszik, hogy mozog.

A tragédia után a Mesélő elindul, hogy megkeresse Tylert. Több nagyvárosi kocsmában is jár, ahol fura dolgokat tapasztal. A legtöbb nagyvárosban Tyler már nyitott egy klubot. Az egyik bárban közlik vele, hogy ő Mr. Durden. Erre a Mesélő felhívja egy szállodai szobából Marlát, hogy megkérdezze tőle szexeltek - e egymással. Marla igent mond, meg hogy nem érti a fura viselkedését, egyszer kedves, egyszer meg bunkó. Ami a legdurvább, hogy a Mesélőt Tyler Durdennek nevezi. Ekkor megjelenik a szobában Tyler. A Mesélő ráébred a szomorú valóságra, hogy ő Tyler Durden. A szállodából kilépve megkapja a telefonlistát, ami alapján rájön, hogy mire készül a káosz brigád. Marlát is megkeresi, hogy elmondja neki, veszélyben van, hiszen túl sokat tud. Ad neki pénzt és felteszi egy éppen arra jövő buszra. Miután biztonságban tudja Marlát, elmegy a rendőrségre és feladja magát. Amikor kimegy a kapitány, a többi rendőr, aki a szobában marad, ki akarja herélni a Mesélőt.

Amikor ráfektetik az asztalra, és ott dulakodnak vele, akkor többször is belelóg a mikrofon a kép tetejébe.

Amikor pedig elveszi a fegyvert az egyik rendőrtől és legördül az asztalról kilátszik a gatyájába dugott mikrofon.

A pisztolynak köszönhetően megmenekül a rendőröktől. Elfut az egyik székházhoz, ahol Tyler is megjelenik.
Be akarja töri az ajtót egy paddal, de végül be kell azt lőnie.
Amikor bemászik a résen, a pad eltűnik az ajtó elől. A garázsban megtalálja a robbanóanyagokat, és hatástalanítani akarja őket, de nem tudja, mert Tyler verekedést kezdeményez. A verekedésük alatt számos baki keletkezik.
Először is a Mesélő el akar szaladni Tyler elől, de az a fal mögül leüti.
Amikor a kamerán mutatják, hogy a Mesélő elesik a fal nincs ott a képen.
Később Tyler beleveri a Mesélő fejét egy falba, amiről az visszapattan, bebizonyítván, hogy csak gumifal lehet.
Aztán meglöki és leveri a fejével az autó visszapillantó-tükrét, ami teljesen ráfordul az ajtóra,
 mégis a következő pillanatban Tyler abban nézi meg magát.Végezetül Tyler legurítja a Mesélőt egy lépcsőn és vissza is értünk a kiindulási ponthoz, amikor a Mesélő szájában a pisztollyal ül egy széken. A Mesélő az ablakból látja, ahogy a busz meghozza Marlát. A Mesélő azon agyal, hogy hogyan szabadulhatna meg Tylertől. Végül rájön. Megöli.
A szájába veszi a pisztolyt és meghúzza a ravaszt. Ami fura számomra, hogy totál bekapja a pisztoly csövét, mégis a füle mellett van a lövésnek nyoma.
Vagy ha már a bekapás ellenére nem az agyát loccsantotta szét, hanem csak az arccsontján kiment a golyó, akkor miért nem repedt meg tőle vagy tört be tőle az ablaküveg?

Ami szintén érdekes, hogy eleinte a hangja torz a lövéstől, de amikor Marlával beszélget, akkor már újra szép a hangja, pedig két perc alatt nem hiszem el, hogy helyrejött a lőtt seb után. „Marla, nézz rám! Minden rendben van. Hidd el, ezentúl minden jó lesz. Tudod zűrös időszak volt ez az életemben.” - mondja az utolsó mondatokat a Mesélő, miközben összeomlanak az épületek és velük együtt a pénzvilág.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SOROS GYÖRGY · http://puruttya.hu 2009.07.31. 00:09:42

Marhajó!
Persze a fanatikusok mondhatják, hogy ez mind direkt a film része, de közben csak simán elkúrták... ;-D

Pakura 2009.08.03. 08:58:54

a monoklisban nincs hiba. az a bal szeménél van tényleg. a tükörben látszik csak úgy, mintha a jobb lenne, de mivel tükör, ezért megcseréli az oldalakat. :)
Remélem érthetően fogalmaztam :D.

CaT 2009.08.03. 15:05:45

@Pakura: Értem, hogy mit akarsz mondani, de milyen tükörre gondolsz?

honeybunny 2009.08.03. 20:54:36

Én azt nem érzem hibának hogy ki a magasabb, Edward Norton vagy Bob, semmit nem számít a filmben, simán lehet hogy Norton lépcsőn áll. Amúgy ez a post szerintem nem lett akkora szám, abból adódóan hogy kevés a hiba a filmben. Azért köszönöm hogy megcsináltad, főleg így hogy nem szereted ezt a csodálatos remekművet:)

CaT 2009.08.04. 13:03:12

@honeybunny: Nincs mit. Nagyon szívesen megcsinálom, amit kértek. Egyébként a közeljövőben várhatóan lesz a Fűrész IV. és Fűrész V. része. Tovább tervezem a Sikoly első részét is, mert hamarosan leadják a tévében.:D
Csak elég sok a dolgom, így türelmeteket kérem.

Bastao 2009.08.06. 04:06:14

@Pakura: Az nem tükör amiben az ellentétes oldal látszik hanem az egyik kollégája mellett hugyozik :D

CaT 2009.08.06. 09:26:05

@Bastao: Kösz a megerősítést! Én sem láttam sehol tükröt a wc-ben. A kolléga pedig a főnöke, épp ez a durva benne:D

tammasibela 2009.08.08. 20:32:45

Azzzigen... Kedvenc filmem, én magamtól egyet nem vettem volna észre:D:D


-------------------------
medkit.hu > kedvezményes viagra, cialis potencianövelő!

Lenny [Cabdriver] (törölt) 2009.08.08. 21:49:31

Hallod, miken nem rágódsz te :D

Tudsz így élvezni, érteni filmet egyáltalán, hogy sörösüvegek mértani pozíciójára, vagy csálén álló telefonkagylókra koncentrálsz közben?

Lazíts egy kicsit.
(Magával a koncepcióval nincs gond, tényleg szeretem én is megtalálni a bakikat könyvekben, filmekben, na de ennyire?)

Olyan, mintha március óta napi egyszer meg nézted volna. Nem csodálkoznék, ha elkezdenéd darálni guglizás nélkül, fejből a szövegkönyvet.

Ha pedig nem ez történt, akkor már rutinosan figyeled egy filmeken, a könnyen elbukható mozzanatokat.

"Oppá, itt most letesznek egy sörös üveget/letörik egy tükör, na akkor most lassítunk, és jól megnézzük, hol lesz a következő jelenetben!
Ezt tutira elszabják!"

Így is lehet, ez is egy hobbi, csak akkor ne csodálkozz azon, ha nem köt le egy film.
Mert talán nem visszpillantó tükrökről, meg kockás ingekről szól.

sesilian 2009.08.11. 15:36:04

Annyira rossz, hogy leírod a film egész történetét!!! Csak a bakikat kéne, mint anno az eredeti szerkesztő! Különben jó.

Jedlik 2009.08.15. 13:03:57

A legnagyobb baki, hogy a felrobbantot szervereknek pontosan ilyen okokbol kifolyolag igen biztonsagos es nem publikus helyeken vannak a backupjai.

Persze lehet, hogy a kaosz brigad azokat is felrobbantotta. ;)
süti beállítások módosítása