Titkos ablak

Címkék: film mozi bakik kulisszatitkok

2009.04.10. 18:04

Stephen King Titkos ablak, titkos kert sztorija alapján készítették el ezt a filmet Johnny Depp és John Turturro főszereplésével.  Én sosem olvastam Stephen King könyveit, és a filmadaptációk közül is csak a Ragyogás meg a Kingdom Hospital tetszett. Ezt annak idején csak Johnny Depp miatt néztem meg. Körülbelül a film felénél (vagy korábbanJ) már rá lehet jönni a lényegre, de Johnny hatalmasat alakít benne, akárcsak John Turturro. A TV2-n április 11-én 21.55-től nézhetitek meg.

Tél van. Mort (Johnny Depp) egy kocsiban ülve győzködi saját magát, hogy ne menjen oda, inkább forduljon meg. Pár perc múlva azonban mégis beront egy motel portájára, leakaszt egy kulcsot a szegről és meg sem áll addig a szobáig, ahol a felesége, Amy (Maria Bello) fekszik egy ágyban a szeretőjével, Teddel (Timothy Hutton). Amikor Mort kiszáll a kocsiból, becsukja az ajtót. Ezt a visszapillantó-tükörben is láthatjuk, sőt még a csapódás hangját is halljuk, de mégis mikor a kép eltávolodik a motelszobától, azt látjuk, hogy a kocsi ajtaja nyitva van. Gondolom így akarták mutatni, hogy Johnny már tudta mi vár rá és feldúlt lelkiállapotában az ajtót is nyitva felejtette, úgy sietett rájuk törni az ajtót, azonban ezt elkúrták.

Eltelik fél év és egy szép vidéki házban találjuk magunkat, aminek a nappalijában, a heverőn egy ápolatlan, kopott és szakadt ruhás férfi fekszi, aki arra ébred fel, hogy valaki rángatja a bejárati ajtó kilincsét. A kómás, borzos hajú férfi kikászálódik az ágyból, kinyitja az ajtót, és hopp, a haja jólfésültté válik.  Egy férfi, John Shooter (John Turturro) van odakint, aki papírköteggel a kezében azzal vádolja Mort Raineyt, hogy ellopta az egyik sztoriját. Mort anélkül, hogy átvenné a férfi kéziratát, becsukja az ajtót. Shooter azonban otthagyja azt az ajtaja előtt. Mort behozza és kidobja a kukába, majd kezet mos. Mire visszaér a konyhából, a frizurája újra olyan bozontos, mint amikor kikelt az ágyból.

Kicsivel később megérkezik Mort takarítónője, aki kihalászta a kukából az írást, mert azt hitte, Mort véletlenül dobta ki. Mort beleolvas Shooter kéziratába és annyira megdöbben a hasonlóságokon, hogy felborítja azt a Mountain Dewt, amit a kézirat elolvasása előtt tett az asztalra. A bibi csak ott van, hogy amikor leteszi a már kibontott dobozt, akkor az a papírköteg jobb felső sarkában van, majd mikor már kiborul a doboz, a balban.

Miután a takarítónő elmegy, Mort újra a heverőre fekszik. Egy telefonhívás ébreszti fel. A volt neje keresi, mert aggódik érte. Úgy látszik, hogy a filmet támogatta a Mountain Dew, mert Mort a telefonbeszélgetés alatt újra azt iszik, és amikor leteszi maga elé az asztalra, alig látszik a felirat, viszont amikor legközelebb mutatják, már jobban olvasható. Mort haja pedig megint először kócos, aztán pedig kisimul.

A beszélgetés után tesz egy sétát és belebotlik Shooterbe. A férfi ad Mortnak három napot, arra, hogy előkeresse azt a magazint, amivel igazolni tudja, hogy Mort írta meg hamarabb a történetet, nem pedig ő. A gond csak az, hogy a magazin Mort volt házában van, amiben jelenleg Amy él. Mort nem akarja felhívni az exnejét, inkább pihen egyet újra a heverőn, de előtte kihúzza a telefont. Arra a borzalomra kell felébrednie, hogy a kutyáját agyonszúrta Shooter egy csavarhúzóval.

Mortnak másnap reggel az első útja a helyi öreg sheriffhez vezet, de tőle nem sokat remélhet, így elmegy egy régi ismerőséhez, Kenhez és felbéreli, hogy vigyázzon rá. A beszélgetésük alatt ki-be nyomkodnak egy órát, ezt a kellékesek nem bírták követni, ugyanis amikor Mort szemszögéből látjuk az órát, épp a másik gomb van lenyomva, mint Ken szemszögéből.

Késő este van mire Mort hazaér, és Ken ott őrködik a háza előtt. Nyoma sincs Shooternek. Ken érdeklődik, hogy  valaki látta-e Mortot meg Shootert együtt. Mortnak eszébe jut, hogy Tom Greenleaf látta őket, amikor második találkozásukkor beszélgettek. Ezzel az információval a birtokában Ken le is lép, Mort magára marad. Hamarosan furcsa zajokra lesz figyelmes, azt hiszi, hogy Shooter a fürdőszobában bujkál. Csak egy egeret talál. Kiviszi az egeret és rá is gyújt, Shooter pedig újra megjelenik. A férfi követeli a magazint és azt, hogy Mort írja át a történet befejezését, úgy, ahogyan az az övében szerepel. Egy ásót is a torkának szorít, hogy nyomatékosítsa mondókáját. Shooter jóval idősebb, mint Mort, mégis amikor nekinyomja a torkának az ásót, az belegörbül. Mondják, hogy a düh sok mindenre képes, úgy látszik ásót görbíteni is tud.

Másnap Mort hosszas töprengés után végre bedugja a telefont, ami azonnal megcsörren. Amy keresi, mert előző éjjel valaki felgyújtotta a házukat. A biztosítási ügynökökkel lesz ezek után egy beszélgetésük, ahol Morton és Amyn kívül Ted is ott van. Kiderül, hogy Mort és Amy már válófélben vannak, mindenről megegyeztek, csak annyi hiányzik, hogy mindketten aláírják a papírokat. A tárgyalás után Ted arról győzködi Mortot, hogy írja alá a papírokat és tűnjenek el végre egymás életéből. Mort megkérdezi, hogy hova valósi Ted. Ő elmondja, hogy egy Shooter’s bay nevű helyen született. Ekkor este, mikor hazaér Mort, Ken nincs a háza előtt, de telefonon keresi, hogy holnap délután menjen majd el Mort a magazin másolatért, amit az ügynökétől szerzett meg. Továbbá beszélt Greenleaffel, aki először azt állította, hogy látta Mortot és Shootert, majd azt, hogy nem látott semmit. Végül megbeszélik, hogy másnap reggel együtt elmennek Bowie boltjába és beszélnek Tommal.

Azonban Mort elalszik, az ajtaja előtt pedig megtalálja Shooter piszkos fekete kalapját, viszont mikor a tornácról visszafordul, a kalap úgy néz ki, mintha új lenne.

Beleteszi egy zacskóba és elindul a boltba, de ott azt mondják neki, hogy senki nem járt ott 9-kor, aki őt kereste volna. A hazafele úton találkozik Teddel, aki azért ment volna el hozzá, hogy aláírja végre a válási papírokat. Mort elküldi a fenébe és megmondja neki, hogy tudja, el akarja őt tenni láb alól. Hazaérve a telefonra rádobja a kalapot, aminek be van horpadva a teteje, viszont a kalap újra csodát tesz, mert mikor megcsörren a telefon a horpadás eltűnik.

Shooter keresi és odaküldi, ahol a múltkor találkoztak. Mort megtalálja Tom kocsijában Tom és Ken hulláját is. A látványtól elájul és mikor magához tér, Shooter ott van. Mort a rendőrségre akar menni, de Shooter figyelmezteti, hogy az ő csavarhúzójával ölte meg Tomot, és ha otthagyja a hullákat, akkor az ő nyakára fogják kötni a hurkot. Újra megismétli, hogy azt akarja, hogy írja át a történet végét és két óra múlva hozza magával a magazin másolatát. Mort letolja Tom kocsiját a szakadékba. Látjuk, ahogy kesztyűt csinál a pulóveréből, hogy ne hagyja benne az ujjlenyomatát, de aztán mégis puszta kézzel fogja a kormányt és vezeti le a kocsit a szakadékba, arról nem is beszélve, hogy az órája is a kocsiban marad.

Ezután hazamegy és Amy hívja telefonon. Igyekszik hamar megszabadulni tőle, mert sietnie kell. A telefonbeszélgetés után Amy elindul Morthoz, hogy aláírassa végre vele a papírokat. Mort pedig elmegy felvenni a magazin másolatát, amiből kitépték azokat az oldalakat, amik neki kellettek volna. Mort hazamegy, felveszi Shooter kalapját és egy érdekes társalgást folytat önmagával, majd Shooterrel. A hamutartót hozzávágja a tükörhöz, ami szív alakban hagy nyomot maga után, de később, amikor Amy megtalálja a repedt tükröt, már nem szív alakú a hamutartó nyoma.

Amy menekülne Mort elől a házból, beszáll a kocsiba és próbálja beindítani. Nincs jogsim, ezért erről nem nyilatkoznék, de figyeljétek meg azt a jelentet, amikor Amy a kocsi beindításával kínlódik, és írjátok meg nekem, hogy ott minden klappol- e. Mort kirángatja Amyt a kocsiból és beviszi a házba, ahol beledöf a jobb lábába egy csavarhúzót. Amynek a hatalmas fájdalom ellenére van annyi ereje, hogy ballábbal megrúgja Mortot. Még szerencse, hogy arra ügyeltek, hogy azt nem a vérző jobb lábával tette. Közben a helyszínre érkezik Ted is, akit Mort leüt és agyonszurkál egy ásóval. Viszont az ásón nyoma sincs vérnek, tisztán csillan meg a napfényben.

És hogy végül mi lett a befejezés, megtudhatjátok, ha megnézitek a filmet.

*** Köszönet Cat-nek a fenti cikkért. Hamarosan már a saját neve alatt fogja kirakni a posztokat, amiket most nekem küld emailben, csak még rá kell jönnöm ez hogy is van a blogon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tmt42 2009.04.11. 19:37:15

A 2. Mountain Dew-os "baki", szerintem nem is baki, végülis más szemszögből van a 2 kép, bár lehet direkt csinálták. Nekem sokkal inkább a jobb szélen lévő párnák voltak gyanusak, bár nem vagyok benne biztos, hogy változott.

ShagBeckur 2009.04.11. 23:01:53

Nagyon jó film, érdemes megnézni!

kdepi01 2009.04.12. 01:17:26

megnéztem este :D
nem rosssz nem rossz
sztem a "pulcsiból kesztyűt csináló" rész nem annyira baki,
mert úgy volt h ugrik a kocsi egyet egy kövön, előredől a halott, Mort keze beszorul a kormánynál, ez már valahogy összetettebb h az egyik karra ráakad az órája, de hát fut a kocsi melett és kirángatja a kezét és az órája eltörik(vagy szakad) és úgy marad a kocsiban.
ujjlenyomatait meg mire megtalálják a kocsit elmossa a víz meg minden, meg sokan fogták már azt a kormányt xd

a szív alakú törés a tükrön meg sztem a képzelete szüleménye, ahogyan a folytatás is, ahogyan látja kettérepedni a házat ..

Tmt42 2009.04.12. 17:48:52

@kdepi01: egyetértek veled, ebben a filmben kivételesen nem voltak olyan nagy bakik.

@elkúrtuk: kössz, hogy felhívtad a figyelmem a filmre, fasza volt.

CaT 2009.04.13. 14:22:57

@kdepi01: csak először úgy nyúl be a kocsiba, hogy a pulcsival fogdossa a belsejét, aztán meg már ezzel nem foglalkozik, oksi hogy majd lemossa a víz, meg valszi az órát is elsodorja az áramlat, de akkor miért ügyel az elején arra, hogy ne legyen benne az ujjlenyomata?!

A szív alakú tükörrel kapcsoaltban mondassz valamit, én erre nem is gondoltam...:D

kdepi01 2009.04.13. 19:13:35

de amúgy jó film, nekem tetszett :D
nekem két baki volt ami nagyon szembetűnt,
az elején az ajtócsapódás, meg az ásónyélelhajlítás
de am jó volt :D
nézzétek

treborc 2009.04.19. 10:59:18

Nekem megvan blu ray lemezen, eladnám...
csepirob@citromail.hu

tammasibela 2009.08.08. 20:34:53

a film maga egész jó volt, a bakaik sem voltak olyan feltűnőek:D


-------------------------
medkit.hu > kedvezményes viagra, cialis potencianövelő!
süti beállítások módosítása