A fülke

Címkék: film mozi bakik kulisszatitkok

2009.03.23. 20:50

Fura, hogy még egy általam nagyszerűnek tartott filmben is találni olyan hibákat, amik ugyan aprók, mégis hibák. A Film+ csatorna 23-án kedden este 22.50-től adja A fülke című thrillert. Sajnálom, hogy ilyen késői időpontot kapott, hiszen szerintem az egyik legjobb thriller, amit láttam. Colin Farrell nagyszerűen alakítja a beképzelt, gőgös PR-ost. Habár egyetlen helyszínen játszódik, mégis mozgalmas és izgalmas a sztori. A postban azokat a hibákat soroltam fel, amiket meg is tudok nektek mutatni.

***A posztot nem én írtam, hanem Cat, aki egy kedves olvasó, és aki úgy gondolta megpróbálkozik a lehetetlennel, és egy olyan filmben keres bakikat, ami gyakorlatilag egy színhelyen játszódik, igen limitált számú kellékkel, és szereplővel. A poszt hangvétele természetesen más mind a tőlem már megszokott, remélem így is tetszeni fognak nektek a filmes bakik! Lássuk hogy sikerült megoldani ezt az igen nehéz feladatot CAT-nek?

A film legelején egy férfi hang (amelyről később kiderül, hogy a gyilkos hangja) tájékoztat minket arról, hogy hányan használnak mobilt New Yorkban. Azonban hiába van sokaknak maroktelefonja, még mindig sokan használnak nyilvános készülékeket. Manhattan nyugati felében van egy telefonfülke az 53. és a 8. utca sarkán, amit - mielőtt lebontanának - egy Stuart nevű férfi fog utoljára használni.

Stu, aki egy újságíró éppen mobilon intézi az ügyeit, miközben folyamatosan közelít ahhoz a bizonyos fülkéhez. Nyomában az asszisztense, Adam egy másik mobillal, aki vele tart egészen Mario étterméig. Az étterem előtt Stu rágyújt, majd futásnak ered és érdekes módon a futás közben eltűnik a szájából a cigi, aztán mikor Mario utána szól, ő pedig megfordul, ahhoz a cigihez nyúl a szájába, ami az előbb már nem volt ott. Apró baki.

Miután Stu kivágja magát Marionál is, elküldi Adamet öltönyt venni és intézkedni a többi üggyel kapcsolatban.

Stu végre a fülkéhez ér, és miután leveszi a jegygyűrűjét, egy pizzafutár kopogtat a fülke ajtaján. A rendelést a fülkében álló férfinek hozta. Stu nem akarja átvenni, hiszen nem ő rendelt. Gorombán elhajtja a pizzafutárt, aztán tárcsázza Pamet, aki egy színésznőjelölt és Stu le akarja fektetni. Pam azonban újra visszautasítja, így Stu csalódottan leteszi a kagylót. Azonban a telefon megcsörren, Stu pedig felveszi azt. A férfihang azzal tartja a fülke mellett Stut, hogy megmondja neki, üdvözli a nevében a feleségét, aztán újra jelentkezik.

Először Pamet hívja fel a gyilkos, hogy elmondja neki, Stu hazudott neki, nős ember és a lányt csak ágyba akarja vinni. Egy kurva telefonálni akar, de Stu elhajtja. Aztán a gyilkos ráveszi, hogy a mobiljáról hívja fel a nejét, Kellyt és vallja be, meg akarta őt csalni.

Az asszonnyal való beszélgetés közben két kurva is a fülkét veri, hogy jöjjön ki belőle. Egy fekete utcai árust is kifizet, hogy menjen el, aztán egy újabb kurva jön, akire rá se hederít, így az lelép. Eközben bevallja a gyilkos, hogy két férfit megölt már, megbüntette őket. Stu bűne a rátartisága, a gyilkos meg akarja tanítani engedelmeskedni.

A kurvák visszajönnek Leonnal, a stricijükkel, aki rángatni kezdi a fülkét, hogy Stu takarodjon ki belőle. A rángatás közben leesik a fülke tetejéről a gyűrű és a kártyák, aztán később újra azt látjuk, hogy ott vannak a cuccok. Újabb szinte észrevehetetlen baki.

Leon betöri a fülke oldalát és rángatni kezdi Stut. Félreértésből a gyilkos lelövi a stricit. Stu felhívja a 911-et. A hívás alatt elmondja a gyilkos miért épp Stut választotta ki. Lebukik, hiszen a gyilkos lehallgatja a fülkét, és hogy megbüntesse Stut, meglövi a fülét. A füléhez nyúló mozdulatnál jellegzetesen tartja a kezét, aztán mikor leveszi a kezét a füle mellől egy másik jellegzetes kéztartásban van a keze.

A gyilkosság miatt kijönnek a zsaruk, akik letáboroznak a fülkétől nem messzel Legalábbis néhány szemszögből úgy tűnik, hogy csak pár lépésre állnak az autóikkal a fülkétől. De amikor Ramey kapitány odalépked beszélgetni Stuhoz, úgy tűnik, messzebbről sétál.

Stu bunkózik a kapitánnyal is, meg az időközben a helyszínre ért Kellyvel is, de ekkor már a gyilkos parancsára, vagy megtévesztésére teszi ezt. A gyilkos nagyon jól szórakozik Stuval. Először színésznek, majd veterán katonának adja ki magát, hogy megindokolja miért lett belőle gyilkos.

A helyszínre kijön a tévé is és a műsorsugárzásnak köszönhetően Pam is értesül a történtekről. Stu végül bevallja bűneit feleségének, és amíg beszél, addig a gyilkosért mennek a rendőrök. De a férfi már halott. Stut is lelövik a rendőrök, de csak gumilövedékkel. A telefonfülkét habár lógva hagyta Stu, és így a vonalnak is meg kellett szakadni, Ramey kapitány mégis felveszi a lógó kagylót és azon keresztül tudja meg, hogy a gyilkos elvágta a saját torkát.

A gyilkos úgy bukott le, hogy felhívta Kellyt, hogy közölje vele, majd Stu hívni fogja, és valami fontosat akar mondani neki. És ezt a hívást nyomozták le, ami alapján pedig megtalálták a szállodai szobát, ahol a gyilkos elvágta a saját torkát. A gyilkos a pizzafutár volt. Vagy mégsem?

*** Egy kis kiegészítés Cat posztjához általam:

Ez mint szép és jó, de ezen kívül vannak ám még finomságok ebben a filmben, mint például hogy az elvileg New Yorkban játszódó film egyik jelenetésben mit keres egy Los Angelesi busz a háttérben? Talán azért került oda, mert a filmet valójában Los Angelesben forgatták, de ezt ugye csak egy benfentes amerikai szúrhatja ki, nem mi.

Mi az amit mi is észrevehetünk? Hát az hogy háttal nem kezdünk mondatot, illetve hogy a telefon kagylóra ragasztott matrica nanotechnológiával megújítja saját magát a film során. Íme a bizonyíték ami nem ígéret, hanem egy kép a film elejéről kopott matricával, majd egy másik kép a film végéről, zsír új matricával:

De ez a matrica dolog nem olyan felkavaró mint az a szörnyűség ami Los Angeles utcáin folyik. Lelőnek egy stricit a telefonfülke előtt? Az semmi... mindennapos. De hogy a hulláját a rendőrök kiérkezése előtt, akarommondani a kiérkezése pillanatában ellopják a hullarablók? Na az már durva. Íme a varázslat, tessék figyelni, háromig számolok. Háromra a hulla eltűnik:

Megmondtam ugye? A kezemet kell figyelni, mert csalok, csak úgy mint a filmesek abban a jelenetben, amikor Stu a 911 segélyhívót hívja, és ahol a rendőrnéni lerakja a telefont. Emelje fel a kezét az a blog olvasó, akinek van mobiltelefonja. Oké. Akkor most engedje le az a kezét, akinek beszélgetés közbena beszélgető partnere már tette le korábban a telefont, és utána búgó hangot (tárcsahang) hallott. És most mindenki maradjon így feltett kézzel, amíg a környéken valaki hülyének nem nézi, hogy a monitor előtt feltett kézzel ül, ugyanis a mobiltelefonon sem a hívás előtt, sem a hívás után NINCS tárcsa/vonal/akármilyen hang, hacsak nem az hogy az ön egyenlege lejárt...

Nem kell aggódni, nem csak mi ülünk feltett kézzel, hanem a rendőrök is. Hogy miért? Mert amikor megjöttek, és szokás szerint ellepték a környéket, lezárták az utcákat stb, a háztetőkre sörétes puskás embereket küldtek. Ez iszonyú nagy hülyeség, hacsak nem agyag vagy igazi galambra akartak vadászni, ugyanis a sörétes kb csak arra lenne jó. Ilyen esetekben bizony távcsöves csúzli kellene... ejnye bejnye:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abüdöskurvaanyad (törölt) 2009.03.26. 00:29:13

Mi a fene az a jellegzetes kéztartás? van annak értelme??? a többi jó!

bibo 2009.03.31. 14:44:18

A lógó telefonkagylóban miért szakadna meg a vonal? Ez nem tiszta.
Hajrá, csak így tovább:))) Még sok sok filmet!
süti beállítások módosítása