Fűrész

2009.05.18. 19:39

Mivel többen kértétek, hogy legyen horror és kiemeltétek a Fűrészt, így most ennek a filmnek olvashatjátok el a bakijait. Mit ne mondjak, van néhány.

Egy vízzel teli fürdőkádban tér magához egy fiatal srác, akihez a sötét szobában egy idősebb férfihang beszél. A villany felkapcsolása után borzalmas látvány tárul eléjük: egy büdös, koszos fürdőszobában vannak, mindketten egyik bokájuknál fogva láncra verve, sőt egy hulla fekszik a szoba közepén kezében egy magnetofonnal és egy pisztollyal. Beszélgetésükből kiderül, hogy az idősebb férfit Dr. Lawrence Gordonnak hívják (Cary Elwes), a fiatal srácot pedig Adamnek (Leigh Whannell). Egyikük sem emlékszik rá, hogy hogyan kerültek ide. Adam felfedez a nadrágzsebében egy borítékot, melyben egy kazetta található. Dr. Gordon zsebében is van egy ilyen kazetta, plusz egy kulcs, de azzal a kulccsal nem tudja kinyitni a lábán levő lakatot.

                                                                                           Adam leteszi a földre a borítékot és a kazettát, majd kéri Dr. Gordontól a kulcsot, hátha az övét nyitja.

Később, amikor próbálja kinyitni a lakatot, a boríték már máshol van, a kazettát pedig nem is látjuk. Két sikertelen kulcsos próbálkozás után következik egy sikerélmény, ugyanis Adam megszerzi a hullától a magnetofont, így meg tudják hallgatni mi van a kazettákon. Egy férfihang közli Adammel, hogy ma meg fog halni, aki megöli az pedig nem más lesz, mint Dr. Gordon. A dokinak 6-ig kell végeznie a sráccal, különben kinyírják a feleségét, Alisont (Monica Potter) és a lányát, Dianat (Makenzie Vega). A Dr. Gordonnak szóló felvételen néhány tanács is van. A WC tartályon észrevesz egy szívet.
Adam először a WC-ben kezd el nyúlkálni, a kezét össze is koszolja, majd a tartályban keresgél.

És ugye aki keres, az talál, mégpedig nem mást, mint két fűrészt, de furcsa mód kicsit megtisztul Adam keze. Mindketten azonnal nekiesnek a fűrészekkel a láncuknak. Amíg a doktor olyan gyorsan fűrészel,  addig Adamnek sikerül eltörnie a fűrészt.
 hogy hol a lakatot reszeli,
hol pedig a láncot, addig Adamnek sikerül eltörnie a fűrészt.

Kisvártatva a doki rájön, hogy nem a láncot kellene elvágni, hanem a saját lábukat. Elég szadista dolog, de ez van, ugyanis létezik egy gyilkos, aki azáltal vált híressé, hogy közvetve öli meg az áldozatait. Dr. Godron elmesél mindent, amit tud a kirakós gyilkosról. Azért van annyi információja róla, mert gyanúsított volt az egyik gyilkosság kapcsán. Eddig csak egyetlenegy nőről tudnak, aki túlélte a kirakós gyilkos játékát. A neve Amanda. A nyomozásokat pedig egy néger zsaru,  David Tapp (Danny Glover) nyomozó vezeti. Adam nagyon ideges a sztori hallatán, Dr. Gordon pedig újabb mesélésbe kezd, ezúttal a családjáról. A házában találjuk magunkat, ahol betakargatja a kislányát, majd a feleségével veszekszik egyet. 
Bár nem vagyok se kőműves, se ács, mégis elég érdekesnek találom, hogy egy téglaháznak fából van a plafonja. A visszaemlékezésnek vége, a doktor odadobja a tárcáját Adamnek, hogy az meg tudja nézni a családjáról készült fotókat.

Azonban a fiú talál benne egy polaroid képet, melyen Alison és Diana látható bekötözött szájjal.

Adam megfordítja a képet, ami azt eredményezi, hogy máshogy tartja a kezében. Ezután azt nézhetjük meg, hogy milyen körülmények között készült a fotó a két hölgyről. A férfi gonosz játékot művel, ugyanis előveszi a fegyverét, hogy meg tudja hallgatni milyen gyorsan ver a kislány szíve a pisztoly látványától.

A szívritmus meghallgatása után a fogvatartó Alison fejéhez nyomja a fegyvert, majd a következő pillanatban szemmel láthatóan jókora távolság van Alison feje és a pisztolycső között.
Miután befejezi a mókát, odamegy az ablakhoz és kiles rajta. A lakást Tapp nyomozó figyeli, mert várja, hogy a doktor hazaérjen. A kissé bekattant nyomozó felidézi a kirakós gyilkos korábbi tetteit, majd visszaemlékszik arra a napra is, amikor Dr. Gordont hazavitte. Miután Dr. Gordon kiszállt a kocsiból még az ablakon keresztül váltott néhány mondatot a nyomozóval.

Amíg beszélgettek a doki mandzsettagombja hol látszik, hol pedig nem.      
Ezen az estén találta meg Tapp nyomozó a gyilkos rejtekhelyét. A cuccai között motozva egy piros kendő alatt felfedezte azt a bábut, ami annak idején begurult Amandához is.

A bábu valószínűleg úgy érezte, hogy nem szerepelt eleget, ugyanis először még ül, majd arccal a kamera felé fordulva el van dőlve.


Közben megérkezik a gyilkos, így Tapp és társa, Sing elbújnak. Majd letámadják, de Tapp nyomozó torkát megvágja a gyilkos, és elszalad. Sing nyomozó először pisztollyal lövöldözi a gyilkos hűlt helyét, majd leguggol a vérző nyakát szorongató Tapp mellé és figyeljétek, meg ahogy elteszi a pisztolyt, a shotgun pedig csak úgy hopp, beleugrik a kezébe.


Ezután újra a fürdőszobában vagyunk, a doki pedig ücsörög a fal mellett. A mögötte levő fal csempéi viszonylag tiszták,

de miután Adam felfedezi a sötétben az X-et a falon, a korábban jelöletlen csempék most körbe vannak rajzolva.
A fal mögött egy lelakatolt doboz van, ami érdekes módon először még lakattal felénk áll, majd várva, hogy kinyissák zárral a doki felé fordul. 

A dobozban két szál cigi, egy mobiltelefon és egy cetli található. Dr. Gordon megpróbálja a rendőrséget felhívni, de rá kell ébrednie, hogy a telefonnal csak hívást fogadni tud, de nem tud hívást kezdeményezni. Hm… ez azért vicces, mert elvileg a segélyhívószámokat bármikor lehetne tárcsázni, javítsatok ki, ha tévedek. A telefon felidézi a doki előző esti emlékeit. A feszültséget csak növeli, hogy Adam megmutatja a polaroid képet Gordonnak. A doki cselt eszel ki, miszerint a cigit a mérgezett vérbe mártja, majd lekapcsolja a villanyt, de a másik cigit adja oda Adamnek, aki eljátssza, hogy meghalt, így kiszabadul, hiszen az volt a feltétel, hogy ölje meg Adamet.
 
A kiterült Adam körül két szál cigi is van eldobva. Ti emlékeztek rá, hogy korábban mikor gyújtott rá, mert én nem. De ez még nem minden, ugyanis van mellette egy épp fűrész is, amit pedig ha emlékezetem nem csal, korábban eltört. A ciginek köszönhetően Adam vissza tud emlékezni az előző estére, de közbeszól a csengőhang. Diana hívja a dokit, hogy ne higgyen el semmit Adamnek, mert ismeri őket. Kínos beszélgetés következik: Adam bevallja, hogy ő követte és fotózta le előző este Dr. Gordont.

Gordon megállt egy pillanatra és megpiszkálta az orrát.

Valószínűleg ez nem tetszett a gépnek, mert a fényképen a doki az arcát fogja. Majd Adam alátámasztva szavait előveszi a fürdőkádból a táskáját és kiszórja a földre a sok lesifotót. Kiderül az is, hogy Tapp nyomozó bérelte fel Adamet, hogy kövesse a dokit és örökítse meg minden lépését. Dr. Gordon bevallja, hogy azért ment előző este a hotelbe, mert egy nőcskének kellett megmondania, hogy mégsem lesznek szeretők. Közben a lakásban Alison kiszabadítja magát a kötélből, Adam meg odadob egy fotót Dr. Gordonnak, melyen a lakásuk ablakán kikukucskáló fickó szerepel. Gordon felismeri, az egyik kórházi ápoló, Zep (Michael Emerson) az.

Akárcsak korábban Adam és a polaroid kép esetében, úgy most is csoda történik a fényképpel, mert Dr. Gordon sem tudja két másodpercig ugyanúgy tartani.

Közben lejárt a játékidő, ugyanis hat óra lett. Zep elindult a szobába, hogy kinyírja a nőt és a kislányt, de előtte még felhívják Gordont, hogy élőben hallgassa végig családja kivégzését.

Azonban Alison ügyességének köszönhetően elveszi a fegyvert Zeptől és ráfogja azt, de talán nehéz a fegyver, mert Alison hol két, hol pedig egy kézzel tartja azt.
 A szobába megérkezik Tapp nyomozó is, aki elüldözi Zepet a házból, majd követi. Eközben Dr. Gordont áramütés éri és kiesik a kezéből a telefon. Kisvártatva magához tér és a doboz segítségével próbálja elérni a mobilt. De nem sikerül neki így mérgében eldobja a baloldala mellett a dobozt. Közben Zep és Tapp nyomozó megérkezik oda, ahol a doki és Adam van fogva tartva. Amikor újra látjuk a dokit, aki még minidig a mobilért küzd, a doboz már a jobb oldalán van. A doki végső elkeseredésében elfűrészeli a saját bokáját, majd lelövi Adamet. Közben Zep kinyírja a nyomozót, majd beront a fürdőszobába.

A doki csúszik a kövön és láthatjuk, hogy ott van a lába a véres zokni alatt.


Zep meg akarja ölni a dokit, de Adam felborítja és agyonveri a WC deszkával. Ami azért mókás, mert mint pár perccel később kiderül Adamet a vállán találta el a golyó, és eléggé fáj neki a sérülés.

A doki odakúszik Adamhez, akinek először teljesen véres,

majd pár pillanattal később már szinte tiszta a keze.

A doki megnyugtatja Adamet, hogy túl fogja élni, de neki sietnie kell, mert különben elvérzik. Így hát Dr. Gordon kimászik az ajtón, ami bezárul utána, Adam pedig ott marad láncra verve. A láncának kulcsát keresi Zep ruhájában, de helyette egy kazettát talál. Majd még egy utolsó meglepetés éri – valaki közli vele, hogy hol volt a láncának kulcsa. Adam kétségbeesett kiáltásával ér véget a film.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DRAKEmadaffaka 2009.05.19. 23:16:17

LoL :D
a kezébe nyomja valaki tényleg a shotgunt :D:D

××

a cigis épen én csak 1et látok.. a másik tárgy az a gyújtó - nem ?:O

××

amúgy jó film =) az 1. rész a legjobb ;)[EZ]

DRAKEmadaffaka 2009.05.19. 23:18:45

*vagyis nem... a nigger csákó adja oda neki :/

kdepi01 2009.05.20. 18:31:01

legjobb film :D

nem lehet elégszer megnézni (ez mind az 5 részére vonatkozik) :D:D

kdepi01 2009.05.21. 18:01:21

am a másik 'cigi' az tényleg öngyújtó

még még fűrészeket!! :D

CaT 2009.05.21. 18:09:14

@kdepi01: jaja, tényleg öngyújtó a másik:D
Most már több időm lesz foglalkozni a bloggal, úgyhogy megcsinálom szívesen a többi fűrészt is, ha van rá igény

dediboy 2009.05.29. 12:17:17

Van még a pár apróbb baki benne:D
Pl mikor megrázza a dokit az áram nyáladzani kezd mikor abbahagyja hirtelen felszívódik a nyála ...
Mielőtt megrázná a földön fekszik telefonnal a kezében ajtóhoz közel,épp hogy csak kipördül a kezéből a telefon de mikor magához tér már 2méterre tőle van.
ahelyett h az ingét arra használná hogy elérje vele a telefont inkább elköti a lábát h ideiglenesen ne vérezzen el:D de hát nem lenne horror a horror:P
MIkor levágja a lábát és berakja a töltényt és lő ,mikor Adamet közelről mutatják mintha csak egy légörvény találta volna el a hasánál de később látjuk hogy a vállát találta el..
Érdekes a doki arca fehér a vérveszteségtől de a többi végtagja pedig ugyanolyan színű mint normálisan:D
Később mikor agyonveri Adam ahelyett h előtte volna a lakatot inkább megpróbálja lelőni vele a fűrészt kevés sikerrel...:D
Sok sikert csak így tovább, jók az elemzések;)

bibo 2009.07.30. 12:24:11

Egy téglaháznak miért ne lehetne fából a plafonja. Sok ilyet láttam itthon is.
süti beállítások módosítása