Mátrix

Címkék: film mozi bakik kulisszatitkok

2009.03.26. 17:03

Most szombaton lesz a Mátrix - Újratöltve az RTL KLUB műsorán este 22:50kor. Nem is lehetne a blog neve elkúrtuk blog, ha nem kúrtam volna el megint, ugyanis véletlenül nem a Márix - Újratöltve (második rész) hanem a sima Mátrix (az első rész) bakijait írtam össze nektek. Amíg nekem ég a pofám, addig ti olvassatok az első részről:

A Mátrix hatalmas kult filmmé, illetve film sorozattá nőtte ki magát. Az ember vagy rajong érte, vagy utálja, de a kettő között nem nagyon van átmenet, hacsak nem azok tábora, akik szerint a Mátrix a Dark City lopása. Akik már látták a filmet, tudják, hogy nincs kanál. Bakik viszont vannak, méghozzá annyi, amivel Dunát lehet is lehet rekeszteni. Csapjunk is bele a lecsóba: 00000001 01001000 01010111 01111101 10001000!

Állítólag az első jelenetben, ahol Neot láthatjuk, kapásból van egy hiba, de én nem lettem meggyőzve. Neonak Microsoft Natural Keyboard Pro billentyűzete van, mert ugye nem akarja hogy ínhüvelygyulladása legyen a matyizás és a sok gépelés együttes megterhelésétől, viszont amikor azt mutatják, amikor a gombokat nyomkodja, mert meg akarja állítani a gépére pornó oldalakon feltelepült trójait, akkor nem ezt a billentyűzetet látjuk. Döntsétek el ti, szerintem ez nem baki:

Ne másnap a munkahelyen megrovást, és egy új telefont kap. Azzal most ne foglalkozzunk, hogy a borítéknak kétszer nyúl fel a csücskéhez hogy kinyissa, bármelyik parkinzonossal megesik ez, főleg egy átmulatott éjszaka után. De amikor kimászik az épület falára a telefonnal, na ott már történnek érdekes dolgok.

A szerencsétlen elejti a telefont, és látjuk, hogy odalent valami felvonulás lehet, csomó ember vonul nagy tömegben - a kép bal oldalán - az út közepén. Itt több hiba is van, ugyanis akkor a tömeg felöl jövő autók honnan is jönnek? Mert az az út valószínű le van zárva a felvonulás miatt. De ha jobban megnézzük, akkor az autók, az úton lévő felfestéssel ellenkező irányba haladnak. De ez még mindig semmi, ugyanis ha kanál nincs, miért lenne felvonuló tömeg? A vágás után el is tűnnek. Puff! (A forgalom, gif animációjához kattints ide)

Neot - aki nem lenne jó ipari alpinistának - hamar elkapják, és elviszik kihallgatni. Az ügynök egy dossziét dob az asztalra, amit kinyit. A kinyitott dossziénak csak az egyik felében vannak papírok, a másik üres, de egy vágás után már ott is sorakoznak a papírok, anélkül hogy egyet is oda lapozott volna az ügynök. Miután sem ez a trükk, sem a szájberagasztásos móka nem hatja meg Neot túlságosan, elmegy találkozni Morpheussal.

Morpheus is nagy varázsló – de hát a mátrixban ki nem az? – ugyanis amikor kezet fognak, az egyik keze a háta mögött van behajlítva, majd amikor Morpheust előröl mutatják, már maga mellett lóg a keze, és amikor ismét hátulról mutatják, ismét hátul van a keze:

Neonak felajánlják a már azóta híressé vált piros és kék M&M’s cukorkákat, amiből – mivel akkor májer – a pirosat választja. Itt a netes nagyokosok szerint van egy baki, mert a bal kezével nyúl a kapszuláért, de Morpheus szemcsijében a jobb kezével látszik, csak éppen azt felejtette el a hibát jelző emberke, hogy a tükörben minden pontosan fordítva van.

Miután Neo átkerül a való világba, teleszurkálják akupunktúrás tűkkel tetőtől talpig, de mivel így hülyén nézett ki, ezért abban a jelenetben amikor beszélnie is kell, gyorsan eltüntettek pár tűt a fejéről a szorgos filmesek. Ebben a filmben nincs eltűnik? Nincs kanál, nincs felvonulás, és most akupunktúrás tűk sincsenek:

És még valami eltűnik… hát komolyan ez így már durva. Amikor Neo bemegy újra a mátrixba, a lábár ilyen nagy bilincs szerű bigyókkal lezárják, hogy ha esetleg vergődik „álmában” ne rugdosson már fejbe mindenkit a környéken. Amikor viszont kijön a mátrixból hányni, senki nem veszi le ezeket a bilincseket a lábáról, mert időközben azok is eltűntek. WTF?

Most, hogy Neo már ismeri a mátrixot, ideje elvinni az orákulumhoz, aki megmondja neki a frankót. Az orákulum az olyan a mátrixban, mint egy fekete lyuk, és egy féregjárat keveréke. Ö maga is tutkerájos dolgokat tud, de körülötte is olyan dolgok történnek, hogy felsorolni is nehéz:

Eltűnik Morpheus szemüvege, ahogy belép:

Megváltozik Neo pajesza, ahogy belép:

És egy kamera látszik a lepusztult társasházban a kopott ajtó gyönyörűen kipolírozott ajtó nyitó gombján:

Ugorjunk egy nagyot, oda, amikor Morpheus és Smith ügynök verekednek. Egy fürdőszobában megy a pankráció, amikor is Morpheussal az ügynök lefejeltet egy budit. Találós kérdés: Hol fog majd eltörni a budi? Bónusz beugratós kérdés: És miből készült a budi? ;-D

És most jöjjön a híres Bullet Time jelenet, amikor Neo belassul, hogy kikerülje a golyókat, és a legalább ilyen híres baki! Ugyanis miután Neo rálőtte az egész tárat az ügynökre, ledobja a pisztolyait a földre, de amikor belassulva kerülgeti a golyókat, az eldobott fegyverek már nincsenek sehol. Az elsö képen épp dobja le a pisztolyokat...

Triniti sem tétlenkedik, kicsit később egy ügynököt fejbe lő a tetőn, aki bántani akarta volna Neot. Csak éppen amikor odalép az ügynökhöz, és a fejéhez nyomja a stukkert, akkor még az ügynök oldallal van felé, de vágás után már pontosan szemből loccsantja a rózsaszín ködöt.

Triniti gyorsan letölti a kis buksijába a helikopter használati utasítását, ami szerencsére olyan mint bármelyik helikopteré, ugyanis rosszat küldenek neki, egy másik helikopterét. Majd felszállnak, Neo leabál mindenkit egy gépágyúval, bár amikor mutatják a szétlőtt és leomló üvegeket, akkor a szobában olyannyira nincs senki, hogy még a szék is üres, amiben Morpheus kellene, hogy legyen megbilincselve:

Természetesen ez a helikopteres májerkodás nem tarthat sokáig, főleg hogy Triniti rossz használati utasítást kapott, le is zuhannak, bár a szemben lévő üvegfalú épületen minden tükröződik, csak a helikopter nem. De ha nincs kanál, helikopter tükörkép miért is lenne?

Innen mindenki szalad, amerre bír, és jön a másik híres, metróban verekedős jelenet, ahol ismét olyan baki hegyek várnak a nézőre, amit nem győz észrevenni. Kezdjük talán az újabb találós kérdéssel. Hol fogja kiütni a falat az ügynök? Ott ahol előre meg van preparálva, vagy másol?

A levegőben való lassított lövöldözés olyan veszélyes, hogy azt sem a színészek, sem a dublőrök nem vállalták, így csak két pisztollyal hadonásztak a levegőben, és utólag retusáltak torkolattüzet, és hangot a jelenetre. Ez abból látszik, hogy a fegyverek nem rúgnak vissza, illetve – na most lesz marha ciki, mivel nem tudom mi az – a fegyverek tetején van az a bigyó, ami minden lövésnél hátra megy… na az nem megy hátra… csak a legvégén, amikor mindketten kifogytak a töltényekből.

Ugyanennél a verekedésnél van az is, hogy Neonak akkorát bemos Smith ügynök, hogy az összes por egycsapásra – akarom mondani vágásra – eltűnik a hajáról:

Illetve itt láthatjuk Keanu Reeves dublőrét is:

Továbbá csodálhatjuk meg, hogyan tűnik el, Neo szájáról a vér, amikor jön a metró:

Végezetül egy abszolút elkúrás következik, ugyanis ha már lassított felvételen közelről mutatnak egy pisztolyt, ahogy az töltényeket lő ki, és repül ki bel öle a hüvely, igazán vehették volna arra is a fáradtságot, hogy ne vaktöltény legyen benne. Oké persze éles tölténnyel mellbe lőni egy színészt kicsit veszélyesebb, de így viszont tök béna lett a jelenet, ugyanis csak a hülye nem látja, hogy a töltényeknek nincs magja, amit a pisztoly kilőhetne, hanem össze van csípve a hegyük, mint az összes vaktölténynek.

Nincs kanál... de éles töltény sincs? ;-D

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejlődő Szervezet 2009.03.26. 21:39:20

"... a fegyverek tetején van az a bigyó, ami minden lövésnél hátra megy… na az nem megy hátra… csak a legvégén, amikor mindketten kifogytak a töltényekből."

Lehet én tudom rosszul, de ez így üzemszerű.
Nagyon jó a stílus, így tovább!

ELKÚRTUK 2009.03.26. 21:50:22

@Fejlődő Szervezet: Annak minden lövésnél hátra kell húzódnia, úgy töltődik be a következő töltény. Lásd a poszt legutolsó képe. Egyébként azóta tudom, hogy szánnak hívják.

Todd. PT 2009.03.26. 23:52:18

Szán. A megfejtés, szán.

Szeretem ezt a filmet, pár hibát levágtam én is de az itteniek 90%-át nem.

Helikopterrel mi a baj ? Az egy Bell 212-es. De tök mindegy milyen Bell, az alapok ugyanazok :)

Rocko- 2009.03.27. 11:09:13

azért sok minden kimaradt, elvégre ez egy klasszis, bakiktól hemzsegô film.
www.moviemistakes.com/film808
pl. amikor megkapja a telefont, akkor is forog a boríték össze-vissza, illetve szerepel egy oda nem illô kéz/kar is.

ELKÚRTUK 2009.03.27. 11:44:40

A DVD-n már nincs ott a kéz, csak a VHS verzióban.

Sonrisa 2009.03.27. 17:34:33

a legkedvencesebb bakim a kocsis, amikor a felfestett útjelzőkkel ellentétes irányban haladnak az autók:)

halad ez a blog, csak így tovább. Kicsit több odafigyelést az időpontoknál, de egyébként jó:)

sertésmájkrém 2009.03.27. 23:42:12

Lehet hogy tévedek, de a helikopternek miért kéne ebből a szögből tükröződve látszania? Mi van ha a tükröződni látszó épületek sem neo mögött vannak?

Rocko- 2009.03.28. 07:33:19

haha, m Trója és Mátrix Újratöltve, melyik lesz terítéken? :)

Ardanasz 2009.03.28. 20:51:35

Nemcsak a metrós falkiütős résznél van preparálás, hanem a budit fejelős résznél is tisztán látszik a kiesni készülő rész körvonala.

Ardanasz 2009.03.28. 20:57:40

Ezért olyan szép finom szélű a törésvonal a "fajanszon"

lojzi1 2009.03.30. 11:58:14

Mikor megkapja a borítékban a telót, akkor egyszer a hátulját nézi, a következő vágásban meg az elejét. Még forgatja is, akkor lesz csak igazán feltűnő. Leírva egy kicsit körülményes, de látva igen vicces.

Jegkoko 2009.04.03. 22:32:09

Amugy van egy olya baki benne állitólag hogy amikor mutatják neót az irodában az azstal alatt van egy fickó, csak éppen amikor megnéztem dvd n furcsa mód eltünik.Meg nagyon sok minden nem ugy van ahogy a képeken szerepel.Egyébbként meg ha valaki játszott a patch of neo cimű játékkal az tudja, hogy a mátrix képes egyik pillanatról a másikra megváltozni.Pl egyik pillanatba még nincs semmi másikba meg már egy fal ál az utunkba.

GrenAbla 2009.04.03. 23:05:43

Na, és pl. mi a rákot csinál Neo az irodájában, amikor jön a FedEx futár? Kezei a klaviatúra fölött, de a monitor (és gondolom a gép is) ki van kapcsolva.

Jesse III 2009.08.09. 05:47:57

Mert épp akkor készült bekapcsolni.

Hmmm. Képzeljünk el egy kemény, szilárd tárgyat. Mondjuk betonból, vagy csempéből. Ez a tárgy már előzőleg megrongálódott.
Tegyük fel, hogy törhetetlenek a csontjaim, és átkozottul erősen tudok ütni.
Ha mondjuk belevágnék egy jó nagyot ebbe a valamibe, vajon a legtömörebb pontján fog ketté törni, vagy ott, ahol már előtte megrepedt?
Hát, ott. Még akkor is, ha nem mm pontosan a repedésre ütök.
Pontosan mi ebben a baki?

Én nem látok semmi változást Neo barkóján. De mondjuk azt se láttam, honnan lett neki bőrkabátja, mikor előző percben még kopasz volt, és egy kötött grunge-i pulcsiban feszített.
Gondolom azért, mert a ruháit a hajával együtt úgy képzeli magára egy virtuális világban.
Az ügynökök pedig nagyon gyorsak, a szemüveges is megfordult, hogy jobban lássa Trinityt.

Az autók pedig jó irányba indultak először, csak meglátták, hogy ott egy csomó ember, ezért visszafordultak.

A mátrixot egy mesterséges intelligencia hozta létre. Nem a valóság. Lehet, az AI nem tudta, hogy pontosan mi az a szán, hogy működik, vagy ha tudta, pár másodpercre elfelejtette.
Gondolom mindenki lepődött már meg komolyabb játék alatt, mikor már több órája nyomja az ember, a vidkártya lassan szétolvad a procival együtt, és olyan dolgokat kezd művelni, mutatni hirtelen a játék, hogy az valami csuda.
Ezek a számítógépek már csak ilyenek. Hibáznak.

Na, kiizmoztam magam ma reggelre.

havee 2010.08.26. 19:11:46

A második képen az a billentyűzet nem baki. Az amcsiknál fel van cserélve a z és y billentyűk helye.
süti beállítások módosítása